Rólunk

Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetségről

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség az ország egyik legrégebbi diákszövetsége. Kezdetektől fogva a fő célja a város magyar ajkú hallgatóinak képviselete, szakmai segítsége és szórakoztatása. Első rendezvénye az 1990 márciusában megszervezett ülősztrájk, mely során az
egyetemi hallgatók a marosvásárhelyi magyar oktatásért álltak ki. Ahogyan Marosvásárhelyen növekedett a diákok száma, bővült az egyetemi kínálat, úgy erősödött a diákszövetség is. Mára több, mint 50 rendezvény kerül évente megszervezésre az MMDSZ égisze alatt. Így lehetséges az is, hogy az eredetileg játékos megmérettetésnek induló diáknapok napjainkban már egy teljes hetet magába foglaló diákfesztivál. Ennek köszönhető az is, hogy az 1993-ban megszervezett egynapos, egyetlen teremben zajló Orvostudományi Tudományos Diákköri Konferencia mostanra több, mint 300 előadó diákot felsorakoztató ünnepe a marosvásárhelyi orvostudománynak. A középiskolásoknak szervezett Egyetemi Nyílt Napokon minden magyarlakta térségből érkeznek érdeklődők, akik felfedezhetik a város négy egyetemét, amelyeken jelenleg magyar tannyelvű oktatás folyik: a Marosvásárhelyi „G. E. Palade” Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara.

Hála annak, hogy a megalakulástól kezdve minden generációban akadtak vállalkozó szellemű egyetemi hallgatók, akik legjobb tudásuk szerint fejlesztették a diákszövetséget, mára egy nagyszámú és felkészült csapat áll a marosvásárhelyi életet felpezsdítő diákrendezvények mögött. A szervezet tagjai képviselik a város hallgatóit az őket érintő kérdésekben, akár egyetemi, akár városi, de országos vagy nemzetközi fórumokon is.