Diákszövetség


MAROSVÁSÁRHELYI MAGYAR DIÁKSZÖVETSÉG (MMDSZ)

     A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség 1990 zavaros januárjában alakult, nagyjából egy időben a jelenleg működő ifjúsági szervezetek többségével. Első fontos megmozdulása az 1990 márciusában, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGyE) folyosóin megszervezett ülősztrájk volt, egy önálló, magyar tannyelvű Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem létrehozásáért.

     A Diákszövetség máig sem adta fel legfontosabb célkitűzéseit. A legfőbb cél a marosvásárhelyi egyetemek magyar hallgatóinak érdekképviselete. Tevékenységével a Diákszövetség igyekszik támogatni a helyi egyetemek vezetőségeinek mindazon törekvéseit, amelyek egy európai szintű értelmiségi- és szakemberképzés megvalósítását szolgálják. Demokratikus szervezeti felépítésével lehetőséget kíván adni tagjainak közéleti szerepek elsajátítására és gyakorlására.

     Egyik legfontosabb megvalósítása a Studium Alapítvány létrehozása (a Bolyai Társaság és az MMDSZ közös alapítványa), melynek céljai a felsőoktatás minőségének javítása, Tanári Lakások Szakkollégium építése, működtetése, egységes szakkönyvtár, ösztöndíjak nyújtása, ballagás megszervezése.

     Kiemelt célkitűzéseink közé tartozik a MOGYÉ-re felvételizni vágyók és az elsőévesek segítése, amely a következőkben valósul meg:

  •            Évente három alkalommal szervezünk próbafelvételit, Erdély 13 városában. A résztvevők felmérhetik tudásukat, hozzászokhatnak a felvételi sajátos menetéhez.
  •           Információs irodát működtetünk az egyetemi felvételik és a beiratkozás ideje alatt, segítünk a felvételizők elszállásolásában, útba igazításában.
  •             Egy nappal az egyetemi év kezdése előtt (vasárnap) megszervezzük az Első(s)segélyt, ahol elmagyarázzuk az órarendet, megmutatjuk az egyetemet, kiosztjuk az általunk megszerkesztett gólyafüzeteket, bemutatjuk a diákszövetséget, ismerkedünk, és segítő, hasznos tippekkel szolgálunk az elsőéveseknek.  Az Első(s)segély alatt elindítjuk a mentor programot is, melynek célja, hogy nagyobb éves hallgatók megadják elérhetőségeiket a gólyáknak, akik így bármikor elérhetik őket, ha segítségre van szükségük.
  •            Minden tanév második hétvégéjén megrendezésre kerül a gólyatábor, amelynek célja az elsőéves diákok toborzása és bevonása az aktív diákéletbe.

     Immár 20 éve megrendezésre kerül az Orvosi Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek létrejöttéért a 2013-as évben több mint 130 lelkes szervező felelt. 240 diáknak volt lehetősége magyar nyelven bemutatni a tudományos dolgozatát. A három napos rendezvény alatt több mint 1000 résztvevőt sikerült a TDK helyszínére csalni. A rendezvényen nagyszámú külföldi diák és neves meghívott vett részt, így már Kárpát-medence-szintűvé nőtte ki magát.

     Résztvevő szempontjából legnagyobb rendezvénynek mondható a Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál, amely minden év májusában kerül megrendezésre, több mint 1500 diákot mozgósít. 40 diáknapos csapat szokott benevezni a 4 napos rendezvényre, akiknek sportmérkőzést, harácsolást, kincskeresést, kreativitás és ügyességi programokat biztosítanak a szervezők.

     Az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti egyetemek diákjai számára magyarországi szakmai képzések (nyári egyetem, részképzések, áthallgatás) lebonyolítását koordináljuk az OMDSZ és a KMEI segítségével.

     Kapcsolataink szorosak az országban működő diákszervezetekkel, az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvosi Szakosztályával, valamint más külföldi szervezetekkel. Strukturálisan az MMDSz működését szakosztályok keretén belül valósítja meg: Tanügy, Próbafelvételi (kb. 200 diák/alkalom), TDK (Tudományos Diákköri Konferencia), Külügy (képviselet és kapcsolattartás hazai és külföldi oktatási intézményekkel), Belügy, 2E=Emberi Erőforrások (tréningek,önképző körök, Információs Iroda), Gólyafüzet, Gólyatábor, Fund Raising (pályázatírás, szponzorkeresés), Diáknapok, Média, Web és Design, Gyógyszerészklub.

     Minden évfolyamnak választott képviselője van a Diákszövetség döntéshozó szervében, a Választmányban, az ő dolguk az összeköttetés megvalósítása a diákság és a diákszövetség között.

     Ezen kívül bárki részt vállalhat a szervezésben, megismerheti a Diákszövetségi munka minden szépségét, lehetőségét, hasznát és fáradtságát, képezve magát arra, hogy közösségben gondolkodjon és minél jobban megállja helyét az életben, barátokat szerezhet, és velük együtt élvezheti majd a jól elvégzett munka örömét.

Rólunk írták:

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest