Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem


A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (rövidítve EMTE, románul Universitatea Sapientia) korszerű, versenyképes oktatási intézményként a román-magyar felsőoktatási és tudományos kapcsolatok új színterét nyitja meg. Az erdélyi magyarság demográfiai, gazdasági és kulturális tagoltságához, eltérő igényeihez igazodva, az EMTE egységes szervezetben, de több lábon álló, rugalmas intézményrendszerben működik. Az EMTE képzési kínálatában olyan területekre összpontosítja figyelmét, amelyek növelik a magyar közösség versenyképességét.

Az önálló magyar nyelvű erdélyi magánegyetem az ország egyetlen olyan egyeteme, amely biztosítja a magyar nemzetiségű fiatalok számára az anyanyelvű felsőoktatást, a műszaki szakokon is. A magyar nyelvű felsőoktatás létrehozása megteremtett e a minél magasabb szintű képzés lehetőségét fiataljaink számára, mivel az anyanyelvű oktatás hatásfoka a legnagyobb.

Az anyanyelvű oktatás létrehozása csak egyik feltétele a magas szintű felsőfokú képzés megvalósításának. Jelentős eredmények csak a hallgatók komoly munkája árán biztosíthatók egyetemünkön. A komoly eredmény titka a megfeszített munka. Karunk nagyon büszke arra, hogy az eddig államvizsgázott hallgatóink kitűnő eredményei alapján, az ország élvonalában vagyunk.

A Marosvásárhelyen folyó felsőoktatást 2001 októberétől a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Humántudományok Kara bővíti. Ekkor a marosvásárhelyi karon öt szakon kezdődött el az oktatás. Az informatika, mechatronika, számítástechnika és automatizálás szakok indítása a magyar felsőfokú műszaki képzés kezdetét jelentették. A szociálpedagógia szak (2004-től pedagógia) a régió szükségleteihez igazodó humánképzést hivatott kiegészíteni. A kar képzési kínálata 2002-ben – a korigényeihez és a piac elvárásaihoz igazodva – a kommunikáció és közkapcsolatok szakkal, valamint a kertészmérnöki szakkal bővült.

A karunkon végzett hallgatók sikeres licensz- és államvizsga, valamint kitűnő munkahelyi elhelyezkedésük és onnan kapott ajánlások réven több szak akkreditációs csomagja leadásra került, így már a 2008-ban felvételiző diákjaink sok akkreditált szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a koronkai Campus kellemes környezetében, ahol 17000 könyvtári egységet tartalmazó komoly elektronikus információszolgáltatású könyvtár, diákság által működtetett büfé, kantin és nem saját tulajdonban levő bentlakás áll rendelkezésükre.

Cím: Marosvásárhely - Koronka, Segesvári út (Şoseaua Sighişoarei), 1C

Postacím: 540485 Târgu Mureş, OP 9, CP 4

Telefon: +40 265 208 170, +40 723 193989, +40 365 403030

Fax: +40 265 206 211

E-mail: office@ms.sapientia.ro

Honlap: www.ms.sapientia.ro

 

 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest