2019. november 22. Péntek Köszöntjük Cecília nevű látogatóinkat!

 
A Nap kel 06:45-kor,
nyugszik 18:47-kor.

XIII. Egyetemi Nyílt Napok Kiértékelő


Tizenharmadik alkalommal szervezte meg a hétvégén a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) az Egyetemi Nyílt Napokat. Az esemény keretében Erdély tizenhat városából két tömbben közel négyszáz magyar középiskolás diák ismerkedett a marosvásárhelyi felsőoktatási intézményekkel.

November 11–13. között az MMDSZ szervezésében 250 hallgató vállalta, hogy az Erdély 16 városából két tömbben érkező, előbb 188, majd 190 erdélyi magyar középiskolás diáknak bemutatja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet, valamint a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) közreműködésével a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet.

 

„Tizenegy és tizenkettedikes diákok látogattak hozzánk Erdély minden tájáról. Két tömbben fogadtuk őket, hogy elférjen mindenki: pénteken és szombaton Nagykároly, Nagybánya, Nagyenyed, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Zilah, Kézdivásárhely és Kovászna diákjai, szombaton és vasárnap pedig Brassó, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Gyergyószentmiklós diákjai. Szervezetten, busszal, kísérőtanárral érkeztek, az MMDSZ részéről kétszáz önkéntes öt főszervező irányítása alatt kilenc kiscsoportban tevékenykedett a rendezvény alatt” – tájékoztatott Szabó-Györke István MMDSZ-alelnök, a tizenharmadik Egyetemi Nyílt Napok sajtóreferense.

A két csoport programja azonos volt, amely szerint az első napon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán különböző laborokba, termekbe nézhettek be, valamint a Művészetin nézhettek előadást, az esti bulin pedig az MMDSZ saját coverzenekara játszott. A második nap a MOGYE dísztermében megtartott megnyitóval indult, ahol Nagy Előd rektorhelyettes, Frigy Attila dékánhelyettes és Ladányi Emmánuel MMDSZ-elnök szólalt fel, majd a vendégek a MOGYE-vel ismerkedtek, 11 „checkpointot” érintve: könyvtár, szimulációs központ, díszterem, tanszékek (anatómia, farmakognózia, mikrobiológia), a gyógyszerészeti és a fogorvosi kar épületei, a nagykórházban a SMURD, a morfopatológia, végül a diákszövetség székháza. A mozgalmas és információdús napot délután bográcsozás zárta a Sörpatikánál, amely megalapozta a hazautat.

Pozitív visszajelzésekről számolt be Szabó-Györke István is, aki szerint a rendezvény sikerének legfontosabb, objektív és indirekt fokmérője, hogy idén megint létszámrekordot döntöttek a résztvevőket, de a visszautasítottakat illetően is, hiszen a jelentkezések messze meghaladták a kapacitásukat. Hozzátette, a rendezvénnyel az a céljuk, hogy a felsőfokú továbbtanulási lehetőségeket illetően a városra irányítsák a végzős diákok figyelmét.

Köszönjük a Studium Alapítvány, az Osteopharm, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, a Timko és Eldi pékségek, valamint a Gyermelyi tésztagyár támogatását!

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest