2018. szeptember 18. Kedd Köszöntjük Diána nevű látogatóinkat!

 
A Nap kel 06:52-kor,
nyugszik 18:55-kor.

XVIII. Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál - Összefoglaló


mmdsz.diaknapok2015Tizennyolcadik születésnapját töltötte be idén a Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál, ennek tiszteletére a 2015. május első hete csak a diáknapokról szólt. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a lelkes diákok, csapatok már hetekkel azelőtt megkezdik a gyűléseket, ötleteléseket, filmforgatást, edzéseket, a diáknapok utáni hetek pedig a nosztalgiázásokról szólnak, illetve a visszaszámolásról a következő évi diáknapokig.

A rendezvény témája a Gru című animációs filmből ismeretes minionok körül forog, a rendezvény létrejöttéjért pedig 100 szervező felel, akik éjjelt nappallá téve dolgoznak azért, hogy a fesztivál zökkenőmentes legyen és az elvárt hangulatot biztosítsa.

Az idei kiadás alkalmával összesen 39 csapat vesz részt a különböző sport-, ügyességi és kreativitási megmérettetéseken, ennek megfelelően a diáknapok kb. 2000 magyar egyetemistát mozgat meg. A rendezvény színvonalát emelte az is, hogy idén előszőr csatlakozott a diáknapokhoz egy nemzetközi csapat, amelyet a Marosvásárhelyen tanuló külföldi diákok képviseltek.

A fesztiváljellegről a meghívott együttesek feletek: az öt nap alatt minden este élő koncertekre tombolhattak a diákok.

A hivatalos megnyitó elött egy Gitárestel startolt a rendezvény, amelyen a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség zenekara játszott. Május 6.-án, szerdán délután kezdődött a felvonulás: Marosvásárhely főterétől színes, zászlóval, síppal, zenével felszerelt óriási tömeg menetelt végig a városon az egyetemista bentlakásokig. Az első megmérettetés már aznap este megtörtént, a csapatoknak egy táncversenyen kellett lenyűgözniül a zsűritagokat. Az estét egy hatalmas buli zárta.

Május 7.-én, csütörtökön korán kezdődött a nap, reggel kilenctől sportrendezvényeken vehettek részt a diáknapozók: foci, kosárlabda, lábfoci, volé. Rövid pihenő után következtek a weekend-játékok, ahol a csapatok különböző ügyességi és kreativitási próbákat vívtak. Az estét a Bagossy Brothers Company együttes kezdte, majd a De La Funk zenekar folytatta a hajnalig tartó szórakozást.

Május 8.-án, pénteken reggel folytatódtak a sportrendezvények, elődöntök, majd a kincskeresés következett: a Somostetőről indulva egy jól meghatározott útvonalat követve, egyik check-pointtól a másikig járták végig a csapatok a várost. Az esti hangulatot a Vizi Imre & Band és Koszika & The HotShots biztosította.

Május 9.-én, szombaton játszodtak a döntők, eldől minden sportág nyertese illetve további játékok következtek: darts, sakk, sixmaking, táblé, stb. Az estét és a diáknapokat a nagyon várt Irie Maffia magyarországi zenekar zárta, méltó befejezését biztosítva a rendezvénynek.

Úgy érezzük, hogy programunknak sikerült elérni célját: összekovácsolni a különböző egyetemeken, szakokon tanuló magyar diákokat, közös szórakozást biztosítani számukra. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, amely alapítványok támogatása nélkül a XVIII. Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál nem jöhetett volna létre.

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest