2019. december 7. Szombat Köszöntjük Ambrus nevű látogatóinkat!

 
A Nap kel 06:50-kor,
nyugszik 18:52-kor.

Újdonságok a MOGYÉ-n


mogye.kozepesA Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tartott sajtótájékoztón kiderült, a 2014–15-ös tanévben beindul az angol nyelvű oktatás a fogorvosi karon is További újdonság, hogy államilag támogatott helyeket hirdettek meg a korábban csak tandíjas balneo-fiziokinetoterápia és rehabilitáció, a táplálkozástan és dietétika, az orvosi kozmetika és kozmetikai termékek valamint a testnevelés és sport szakokon. Az évfolyamonkénti 3-4 tandíjmentes helyre a jogosultság menet közben is változhat az elért eredmények függvényében.

Valószínűleg sokaknak kedvez, hogy az idéntől kezdve online, azaz interneten is be lehet iratkozni felvételire, amitől a hosszú sorállások kikü-szöbölését reméli a MOGYE vezetősége. Az egyetem visszajelzi, hogy rendben vannak-e a beküldött dokumentumok, s ezt követően a beiratkozási díjat is át lehet utalni elektronikus formában. Természetesen megmaradt a személyesen történő beiratkozás lehetősége is. Kérdésre válaszolva a rektor elmondta, hogy az említett szakokon azért nincs magyar nyelvű oktatás, mert nem kérték, és nincs elég oktató sem. Érdeklődés hiányában megszűnt a román és magyar tannyelvű bábaképzés. 

A felvételi vizsga július 23-25. között zajlik. Július 23-án az általános orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti szakra, 24-25-én a testnevelés és sport szakra, július 25-én az általános nővérképző, balneo-fiziokinetoterápia és rehabilitáció, táplálkozástan és dietétika, fogtechnika, orvosi kozmetika és kozmetikai termékek technológiája szakokra. A helyek száma a korábbi évekéhez hasonló.

A rektor szerint jól haladnak az előkészületek annak érdekében, hogy az egyetem kihelyezett kart indítson Németországban. Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy két város egyetemi klinikáján gyakorlatozhassanak a hallgatók. Ha minden rendben megy, az egyetem épülete kilenc hónap alatt felépül. Azt, hogy melyik német városról van szó, még nem árulhatja el – tette hozzá.

A felvételi vizsga lebonyolításának módszere nem változott, újdonság, hogy annak, aki a biológiát választja, a télen megjelent tankönyvből (Anatómia és élettan az orvosi szakokra való felvételi vizsgához – magyar nyelvű kiadás, University Press Kiadó, 2014) kell készülni.

(Bodolai Gyöngyi)

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest